bootjesIn Sneek waren in het begin 20e eeuw twee zeilverenigingen, t.w.: De Koninklijke zeilvereniging Sneek (K.Z.V.S.) opgericht: 8 juli 1851 met daarnaast De Sneeker Zeilclub (S.Z.C.) opgericht: 31 mei 1902.

 

Doelstelling van beide verenigingen was, dat de toekomst van Sneek, mede door de ontwikkeling van de watersport zou worden bepaald.

 

N.B.: De S.Z.C. nam in 1910 het initiatief tot het stichten en oprichten van de eerste Sneeker Jachthaven met overdekte ligplaatsen voor schepen. Als doelstelling gold: *Ter DSCN1258bevordering van den zeillust*

 

 

De Sneeker Jachthaven heeft mede het ontstaan van de eerste Sneekweek in 1934 mogelijk gemaakt!. Veel wedstrijdzeilers kampeerden vele Sneekweken op ons jachthaventerrein!

 

In het herdenkingsboek der S.Z.C.: '75 jaar watersport in en rond Sneek', staat op pagina 6 onder 'Jachthaven en schiphuizen' vermeld: 'Heel vreemd doet het aan dat er bijna niets in de notulen staat vermeld over een groot aandeel dat de S.Z.C. heeft gehad in de verwerkelijking van de 'Eerste Sneeker Jachthaven''.

 

De oprichting van de Sneeker Jachthaven is 'Uit noodzaak geboren', aldus de verklaring van de heer H(ielke) van der Zee (1e voorzitter van de S.Z.C.) Een lezenswaardig en volledig verhaal over de *N.V.Sneeker Jachthaven* is er gepubliceerd in de 'Sneeker Watersport' door B.Brinksma. Einde citaatuit gedenkboek S.Z.C.

Wie is online

We hebben 8 gasten en geen leden online

Statistieken

Artikelen bekeken hits
127087