bootjesIn Sneek waren in het begin 20e eeuw twee zeilverenigingen, t.w.: De Koninklijke zeilvereniging Sneek (K.Z.V.S.) opgericht: 8 juli 1851 met daarnaast De Sneeker Zeilclub (S.Z.C.) opgericht: 31 mei 1902. Doelstelling van beide verenigingen was, dat de toekomst van Sneek, mede door de ontwikkeling van de watersport zou worden bepaald.

 

DSCN1258Voor watersport is het erg belangrijk dat er faciliteiten zijn. Daarom is het zo bijzonder dat er in 1910 al mensen waren die begrepen dat het voor de ontwikkeling van Sneek als centrum van de Friese watersport belangrijk was om te kunnen beschikken over een jachthaven. Het begon als een initiatief van vijf particulieren, die schiphuizen wilden laten bouwen. Er was een startkapitaal nodig van fl. 10.000. Dat werd verdeeld in 100 aandelen van fl. 100. De vijf oprichters kochten ieder 20 aandelen. Niet lang na de realisatie van de eerste schiphuizen werd een jachthaven aangelegd.

 

De Sneeker Jachthaven heeft mede het ontstaan van de eerste Sneekweek in 1934 mogelijk gemaakt!. Veel wedstrijdzeilers kampeerden vele Sneekweken op ons jachthaventerrein!

 

In het herdenkingsboek der S.Z.C.: '75 jaar watersport in en rond Sneek', staat op pagina 6 onder 'Jachthaven en schiphuizen' vermeld: 'Heel vreemd doet het aan dat er bijna niets in de notulen staat vermeld over een groot aandeel dat de S.Z.C. heeft gehad in de verwerkelijking van de 'Eerste Sneeker Jachthaven''.

 

De oprichting van de Sneeker Jachthaven is 'Uit noodzaak geboren', aldus de verklaring van de heer H(ielke) van der Zee (1e voorzitter van de S.Z.C.) Een lezenswaardig en volledig verhaal over de *N.V.Sneeker Jachthaven* is er gepubliceerd in de 'Sneeker Watersport' door B.Brinksma. Einde citaatuit gedenkboek S.Z.C.

Wie is online

We have 6 guests and no members online

Statistieken

Articles View Hits
175836